Prostat biyopsisi, prostat bezinden doku örnekleri alınarak mikroskop altında incelenmesi işlemidir. Bu işlem, prostat kanseri şüphesi olan erkeklerde tanı koymak için kullanılır. Prostat biyopsisi, genellikle rektum yoluyla ultrason eşliğinde ince iğneler kullanılarak gerçekleştirilir.
Prostat biyopsisi, prostat kanseri şüphesi olan erkeklerde tanı koymak için kullanılır. Bu şüphe, aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:
Prostat biyopsisi genellikle ayakta tedavi bazında yapılan bir işlemdir. İşlem öncesinde, hasta işlem hakkında bilgilendirilir ve onamı alınır. Hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa, işlemden birkaç gün önce bu ilaçları kesmesi gerekebilir. İşlem sırasında hasta genellikle yan yatar pozisyonda bulunur. Rektum bölgesi antiseptik solüsyonla temizlenir ve lokal anestezi uygulanır. Daha sonra, ultrason probu rektum yoluyla yerleştirilir ve prostatın görüntüsü elde edilir. Ultrason eşliğinde ince iğneler prostat bezine girilir ve farklı bölgelerden doku örnekleri alınır. İşlem sırasında hasta hafif bir basınç veya rahatsızlık hissedebilir. İşlem sonrasında iğneler çıkarılır ve bölgeye basınç uygulanarak kanama kontrol altına alınır. Alınan prostat dokusu örnekleri patoloji laboratuvarına gönderilerek mikroskop altında incelenir.
Prostat biyopsisi genellikle güvenli bir işlemdir, ancak bazı riskler taşıyabilir:
Prostat biyopsisi sonuçları genellikle birkaç gün içinde çıkar. Patolog, prostat dokusu örneklerini mikroskop altında inceler ve bir rapor hazırlar. Bu raporda, prostat kanserinin varlığı veya yokluğu, kanser varsa türü ve derecesi (Gleason skoru) hakkında bilgi verilir.
Prostat biyopsisi, hastanelerin üroloji bölümlerinde ve bazı özel tıp merkezlerinde yapılabilir. İşlemi yapacak doktorun deneyimli bir ürolog olması önemlidir.
Lütfen size ulaşabilmek için aşağıdaki alanları doldurunuz
7/24 tüm soru ve sorunlarınız için buradayız.